Amerika

Amerika

De VS is heel divers en je zult zien dat de eetgewoontes voor een groot deel passen bij de producten die bij de streek of het klimaat passen. Zo verschilt de zuidelijke keuken heel erg van de noordelijke, net als in Europa.

De VS heeft natuurlijk de naam van fast-food, etc, maar dat concentreert zich vooral rond de steden. Ook dat is hier niet anders.

Gerechten per streek

Amerika kent zeker niet alleen hamburgers en hotdogs. Een aantal specifieke gerechten per streek zijn:

  • In het diepe zuiden worden veel gerechten van een gepaneerd laagje voorzien en in de olie gefrituurd zoals country fried steak (gefrituurde biefstuk).
  • Ook populair in het zuiden is de barbecue waarbij het varkensvlees of kip of rundvlees wordt gerookt in een houtoven.
  • In Virginia staan gerechten met pinda vaak op het menu zoals pindasoep. Ook zijn pindasnoepjes of gewoon verschillend gekruide pinda’s er zeer in trek.
  • De keuken in het oosten is sterk beïnvloed door Europese immigranten, vooral Italianen en Ieren.
  • In de kuststaten zijn rauwe of gekookte of gefrituurde schaaldieren erg populair en ook chowder, een dikke soep.
  • Boston staat bekend om zijn verschillende soorten verse oesters.
  • Het Midwesten kent geen culinaire hoogstandjes ook al staat Chicago bekend om zijn pizza en Winconsin om zijn kaas. Omdat de winters er lang en koud kunnen zijn staan stevige gerechten op het menu die de oorspronkelijke Europeanen wel bevallen. Rond de grote meren is er veel aanbod van zoetwatervissen.
  • Het Noordwesten wordt gekenmerkt door zalm die op diverse manieren kan worden gegeten en ook gerookt en vacuümverpakt verkrijgbaar is.
  • In het Zuidwesten is de keuken gebaseerd op Mexicaanse gerechten met veel taco’s en groene chili pepers en in en rond Navajo gefrituurd plat brood.
  • Californië staat bekend om zijn experimentele keuken met ongewone combinaties.

Florida

Key Largo