Boedapest

Boedapest

  • Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad is het economisch en cultureel centrum van het land. Boedapest (internationaal: Budapest) is een samensmelting van de twee steden Buda en Pest. Deze twee stadsdelen liggen ieder aan een zijde van rivier de Donau.De nationale keuken van Hongarije is eigenlijk een keuken die grensoverschrijdend is. Veel gerechten zijn geïnspireerd of vrijwel geheel overgenomen van omringende landen. Zo zijn er veel overeenkomsten te zien met de Tsjechische, de Oostenrijkse, de Balkan en de Turkse keuken. Hongaren zijn liefhebbers van vlees, stoofpotten, vis, kaas, soepen, gevogelte, fruit, asperges en aardappelen. Vlees zie je veel terug in stoofpotten en heerlijke Hongaarse worsten, maar ook gebakken op de grill. Niet zelden zijn het flinke porties als je vlees bestelt. Voor vegetariërs zijn er uitstekende gerechten met allerlei soorten kaas. Met name geitenkaas is iets wat je redelijk veel op de menukaarten terugziet. Hét gerecht wat je op vrijwel iedere menukaart terugziet is goulashsoep. In Hongarije wordt dit gewoon als goulash (gulyás) aangeduid. De goulash zoals wij die als stoofpot in Nederland kennen heet in Hongarije Pörkölt.

    De prijzen die je in bars en restaurants vermeld ziet staan zijn vrijwel altijd zonder bedieningsgeld. Dit bedieningsgeld wordt achteraf over het totaalbedrag berekend. Hierbij wordt een percentage gehanteerd dat tussen de tien en vijftien procent ligt. Bij sommige horecagelegenheden staat het percentage netjes op de menukaarten vermeld. Bij andere plekken merk je achteraf op de rekening wat men toegevoegd heeft als bedieningsgeld. Meer dan vijftien procent is echter onacceptabel.

    Als er geen bedieningsgeld op de rekening staat dan is het normaal om een fooi van 10 tot 15 procent achter te laten.

  •  

IJS