Duitsland

Duitsland

 

Wat typisch Duits eten is hangt heel erg af van de streek in Duitsland. Duitsland kent ontzettend veel culinaire gerechten en gebruiken daarbij die per deelstaat en streek verschillen.

Van sausjes en liflafjes houden ze niet.
Wat Essig en Oel (Azijn en Olie) zijn de enige toevoegingen die soms gebruikt worden op sommige gerechten.
Alle Duitsers houden van hun Schweinebraten dat in vele variaties wordt bereidt. De Hoelzfallersteak en de Naeckensteak vind je door heel Duitsland net als de Schnitzel. Ook typisch is de Haxe, een gegrilde varkens kniestuk. Erg lekker met sauerkraut (zuurkool).
Ook met rundvlees (rinderbraten) maken ze de heerlijkste gerechten.
Daarnaast zijn het ook liefhebbers van Wildbrat (hert, eend, everzwijn enz.) en vis.

Dan zijn er nog de ‘beilagen’: Salat tellers (salade schotels), Nuedeln of Spaetzle (een soort grove spaghetti), bratkartoffeln (gebakken aardappelen), kartoffelsalat (aardappelsalade).
De Pom Fritten (patat) kennen ze ook.

De Duitsers zijn ook zoetekauwen. Ze hebben een keur aan gebaksoorten en desserts die ook per streek heel eigen zijn. Vaak wordt veel vers fruit uit de streek erin verwerkt.
Alleen vreemd is dat ze aan slagroom (sahne) dan weer geen suiker toevoegen.

Voor de Duitser is de Fruehstueck erg belangrijk. Meestal is dat geroerde eieren of gebakken eieren met brood en boter. ‘n bekend fenomeen is de Bauernfruehstueck, een rijk met allerlei groenten gevulde omelet.

Daarnaast zijn de weisswuersten en de bockwuersten zeer geliefd, vooral bij een paar glazen Hefe Weissbier.

Bekende gerechten zijn;
Rinderrouladen (gevuld opgerold lapje rundvlees) frikadellen ( platte gehaktkoekjes) Kotelets (gepaneerde karbonades)

 

Berlijn