Pastéis de Belém

pastéis de Belem

Deze gebakjes, pastéis de Belém of roompasteitjes zijn één van de bekendste en tevens populairste specialiteiten uit Lissabon.

 

 

Bijna naast de pastelaria staat het klooster ‘Mosteiro do Jeronimus’. Er wordt gezegd dat het originele recept hier door monniken bedacht is. In die tijd, voor de achttiende eeuw, produceerden kloosters veel eieren. De nonnen stijfden met het eiwit hun habijten.

Voedselverkwisting past niet in een sobere levensstijl, daarom verwerkten de monniken de rest van het ei in zoete gebakjes.

Na de liberale revolutie in 1820 werden veel kloosters gesloten. “Redt het recept!” dachten de monniken en gaven het aan buurman de bakker. Deze bewaakt nog altijd het originele recept , slechts drie ingewijden kennen de bereidingswijze. Echter, een echt ‘geheim’ is het allang niet meer. Bakkerijtjes in en rond Lissabon verkopen hetzelfde product, maar dan onder de naam ‘pastéis de nata’. Want, alleen Belém heeft de ‘echte’!

Vers en warm komen ze de hele dag door de oven uit. Dat ruikt goed! Je krijgt er kaneel en poedersuiker bij om indien gewenst over de gebakjes te strooien. De korst van bladerdeeg is bruin en een beetje taai, de puddingachtige binnenkant geel en romig.

Antiga Confeiteira de Belém

Rua de Belém 84 in Belém (een buitenwijk)

 

Tip van Dorine Vaes